Отговорът при недостиг на работна ръка
Фирма Schnurr от Нордрах – община в Шварцвалд обработва дърва вече почти 170 години. Днес фирмата търси решения, когато става въпрос за опаковане на отделен дървен материал или при неговото изрязване и рендосване. За техният управител – Михаел Шнур това търсене на решения е едновременно удоволствие и главоболие: как можем да работим по-ефективно и ергономично, въпреки недостига на работна ръка? Едно от решенията е частична автоматизация, поради малкото пространство, което заема и възможността за компактно изпълнение. Специалистите по вакуум от euroTECH от Розенфелд представят на Schnurr лесно решение при товаренето на материал към триона.


Демографското развитие в Германия не подмина и Шварцвалд. Все повече пенсионери остават на работа до по-късно. Всеки работодател се стреми да намери млади служители. И определено е трудно да се намери такъв служител, ако става въпрос за работа в сектор, който традиционно е разглеждан, като физически натоварващ. Михаел Шнур е управител на традиционна дъскорезница в сърцето на Шварцвалд. Той не може да увеличи населението на региона, но може да промени работния процес в своята фирма. „Най-важно за нас е да намалим натоварването за нашите служители. Това може да се случи само посредством модерни технологии и така да станем по-желан работодател и да променим представата за тежката работа в дъскорезниците.“
Фокусиране върху здравето на служителя
Така той приема идеята за автоматизацията. Хората, които влизат в дъскорезницата и залата за сглобяване в Шварцвалд очакват да видят провинциална атмосфера и груби триони, които работят с тежки машини, но не е така при Schnurr от Нордрах. По стените има закачени големи картини и произведения на изкуството, чува се музика, а посетителите се натъкват на два впечатляващи робота и модерна повдигаща технология. Служителите са млади и възрастни, мъже и жени, които получават спокойна среда, докато работят с машини, роботи, части и различни системи. „ За нас приятната работна среда е излючително важна, както и здравето на служителите ни. Роботите много ни облекчават. Въпреки това, не можем да разширим работното пространство.“ Обяснява Михаел Шнур. Напълно автоматизираната производствена зона с роботи се нуждае от безопасни зони и предпазни заграждения, за да се избегнат инциденти. Двата налични робота се използват за заковаване на палета и товаренето им в CNC машина.


Изискваме повече ефективност от триона
Сега нека се фокусираме върху триона. Служител с много години опит винаги е взимал отделни дъски и летви с различни дебелина, ширина и дължина до 5 м от купчината и ги е поставял на триона една по една. Това го натоварва изключително много, при положение, че размерите на летвата са 10х12 см и могат да тежат до 30-40 кг. Михаел Шнур се нуждаеше от решение, което да облекчи работата на служителя, да намали нуждата от персонал, да заема малко пространство и да донесе по-голяма ефективност.


Партньор с решение – euroTECH
Той се доверява на euroTECH от Розенфелд. Фирмата е известна с познанията си в инженерните решения за повдигане на всякакви материали посредством вакуум. Малките и средно големите фирми конкретно се възползват от нашите решения за крайния клиент, посочва Мирко Вейнхолд – регионален мениджър продажби на euroTECH, като допълва: „По принцип, можем да покрием много изисквания на приемлива цена с нашия инженерен отдел, променливите стандарти и нашето вътрешно производство. Това облекчава нашите клиенти, като те не планират задачи, а им предлагаме нужната гъвкавост. Благодарение на дългогодишният ни опит в сектора за автоматизация, ние произвеждаме точни резултати, които далеч надхвърлят предлагането на обикновен продукт. За триона в дъскорезницата на Schnurr предложихме частична автоматизация. За пълна автоматизация не може да става дума, поради голямото пространство, което обикалят мотокарите, пренасящи материали, както и заради задължителната обезопасена оградена зона“.


Хора и машини ръка за ръка
В конкретния случай е изграден портал с вакуум рамка, която използва верижен подемник за повдигане на товарите. След това оператор придвижва всичко до триона с помощта на кран. Всмукването, вентилацията и движенията нагоре и надолу се контролират от ергономична контролираща дръжка. Грипърите са проектирани от euroTECH, така че всмукателната кутия eT-Gripper да може да повдига слоеве от всякакви видове дървесина без проблеми, от 70мм ширина и до 5000 мм дължина, а това прави системата много ефективна.


Огромно увеличение на продуктивността
Михаел Шнур е доволен: частичната автоматизация не само спестява място, но и ни спестява инвестиции за сложни контролни и сензорни технологии. Преди отнемаше 15 минути да се позиционира и обработи само една летва, а сега с вендузите могат да се придвижат цели слоеве, които лесно да бъдат обработени за по-малко от минута. Това е огромно увеличение на продуктивността, като ни позволява да използваме капацитета на триона много по-добре. Изрязаните части все още се почистват на ръка, но вече обмисляме да използваме вакуум технологията и в почистването, като това ще увеличи ефективността ни още повече. Също така ще продължим да се концентрираме върху автоматизацията и частни решения, като решенията, които ни предложиха от euroTECH. С две думи, интелигентните системи за повдигане извършват тежката работа, оставяйки операторите на машините да се концентрират върху бързото изпълнение. Така се отърваваме от предпазните огради на тези места при положение, че оператора контролира машината. По този начин от една страна облекчаваме служителите от тежък физически труд,и те работят по-ефективно при същия състав. От друга страна можем да използваме машини при носенето, вместо да натоварваме по-възрастните ни служители, които работят от дълго време. Убедителен резултат, който успява да улесни едновременно и служителите и управникът.