В последните години в пивоварната промишленост се произвеждат различни видове бира, като списъкът с екстравагантни и класически видове бира се увеличава всяка година. Това е така, защото, дори и в пивоварната, творчеството не познава граници: По света има бири с екстракт от стриди или шоколадов вкус, има чили бира, бира с плодов сок, конопена бира, царевична бира, оризова бира, и това са само няколко.
Какъвто и да е видът бира обаче, процедурата за варене е винаги една и съща. Накисване, загряване, варене, охлаждане, разбъркване, ферментиране, източване и бутилиране винаги са част от процеса.
Има голямо разнообразие от различни машини и материали за производството й. Затова разбира се и тази техника е претърпяла огромни подобрения към осигуряване на хигиена и постоянно високо качество на продукта.

 

B.Max-pumpПо време на процеса на производство на бира, съществуват много различни флуиди, които трябва да бъдат транспортирани, като бирена каша, зърнени храни, подправки, и всеки възможен вид на бирена мая и кизелгур. Някои от тях са много чувствителни, но за ексцентър-шнековите NETZSCH помпи, това не представлява проблем. Помпите NETZSCH са способни на изключително нежно транспортиране с ниски пулсации на дори най-трудните и чувствителни вещества. В зависимост от продукта, който трябва да се транспортира или дозира, както и от мястото на помпата в цялата инсталация, помпите могат да бъдат с правоъгълен смукателен отвор и допълнителен захранващ винт, или специални хигиенни помпи с полирани части и без мъртви зони, отговарящи на съвременните хигиенни изисквания.
Помпите са резделени в различни типоразмери и покриват дебити от 0,01 – 200m3/h и налягания до 48 bar. Според продукта, който трябва да се транспортира се избират материали, за висока абразиво- или химикоустойчивост, и съгласно санитарно-хигиенните изисквания, съответстващи на FDA, EHEDG, 3A стандарти.
Световни марки като ERDINGER, FREISING, Carlsberg, Interbrew и много други ползват ексцентър-шнековите помпи NETZSCH в производството си. В България помпи NETZSCH има в почти  всички пивоварни, а в най-новата пивоварна БРИТОС могат да се видят различни конструкции и типоразмери помпи, за изхвърляне на отпадните трици след изцеждане на пивна мъст, дозиране на бирена мая и изхвърляне на отпадната мая.

 

EASYZON DЗа спомагателните процеси фирма Евротех ЕООД предлага и допълнително оборудване, като станции за производство и дозиране на хлор диоксид, дозаторни помпи за всякакви химикали, бутални дозаторни помпи, хоризонтални и вертикално центробежни помпи и широка гама от спирателна и регулираща арматура.
От горепосоченото оборудване, напоследък често се използва станцията за производство и дозиране на хлор диоксид. Във водообработката хлор диоксидът е познат като ефективен окислител и освен другите си приложения, се използва за питейни и процесни води. Хлор диоксидът се характеризира със силен дезифенкционен ефект – действа дори при високи стойности на pH, където хлор газът или натриевия хипохлорид са неефективни. Хлор диоксидът притежава по-дълъг живот в затворени водни кръгове, което го прави по-подходящ при тръбни системи с множество разклонения. Нашите партньори от фирма Lutz – Jesco, предлагат комплекната системата EASYZON, служеща за производство на хлор диоксид на място, характеризираща се с надеждна работа и лесна експлоатация.
Системата работи на принципа на процеса киселина-хлорит в непрекъснат режим и използва разпространените концентрации на солна киселина и натриев хлорит. Дозиращи помпи осигуряват надеждно подаване на химикалите в устойчивия на налягане реактор на системата. Импулсни трансмитери следят потока на химикал и по този начин осигуряват постоянно качество на продукта. Байпасни фитинги за предварително разреждане на хлор диоксида са вградени в системата, поставена на панел за стенен монтаж. По този начин дезинфектантът се подава на мястото на приложение в значително разреден разтвор.